Mocca chocolate cake with poached pears ❤️ Мока шоколадова торта с поширани круши


Този път ще се опитам да не разказвам дълги истории, макар че тази торта си има история. Това е тортата от корицата на брой 150 на BBC GoodFood България. От тогава са минали точно пет години. Броят, който бях решила да ми е последен, и тази торта беше нещо като специален прощален подарък за читателите. Историята се разви не както я мислех, аферата ми със списанието се поднови, след което отново се разделихме, но този път без торти. 

В крайна сметка списанието вече го няма, от април 2020. Включително фейсбук страницата му, включително сайта му (или поне е неизползваем по моите критерии). И тъй като тази торта я смятам за шеметна (и си е напълно моя), а няма къде да я видите, ви я давам тук. 

Ще се радвам, ако някой реши да я направи, и да сподели. 



Мока торта с поширани круши 

За блатовете 

(тортата е с три блата, долу са количествата за един блат, за 20 см форма)

140 г (1 не съвсем пълна ч.) брашно 

200 г (1 ч.) захар 

60 г (3/4 ч.) какао

1 ч.л. сода 

1 яйце

160 мл (⅔ ч.) бътърмилк * 

75 мл (⅓ ч). разтопено и охладено масло 

160 мл ( ⅔ ч). горещо кафе 


(* бътърмилк се приготвя лесно у дома. Смесете млякото с 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, разбъркайте и оставете да престои 10-15 мин. Ще видите, че млякото се сгъстява и придобива консистенция на сметана. )


За карамела 

200 г (1 ч.)  захар 


За крушите 

8-10 зрели, но твърди круши (малки до средни) 

400 мл (2 непълни ч.) сладко десертно бяло вино

200 г 1( ч.) захар 

щипка шафран 

4-5 шушулки кардамон 

1 звезден анасон 


За крема

600 мл (2 ½ ч.) мляко 

1 шушулка ванилия, разцепена, семенцата остъргани 

5 жълтъка (90 г)

5 с.л. захар

5 с.л. царевично нишесте

100 г масло, студено, нарязано на кубчета 

200 мл сметана, 35% масленост, студена


За ганаша 

200 г черен шоколад мин 50% какао, ситно нарязан 

130 мл (1 ч + 1 с.л.) сметана, 35% масленост 



Загрейте фурната до 180. Застелете с хартия за печене дъното на откопчаваща се 20 см форма, като оставите хартията да стърчи навън, без да я изрязвате. Намаслете стените и поръсете с брашно. 


Пригответе блатовете: В купа смесете брашното, захарта, какаото и содата. Добавете яйцето, бътърмилка, и разтопеното и охладено масло. Разбийте с миксер, докато получите гладка смес - около 3 мин. Добавете горещото кафе и объркайте с шпатула. Сместа е доста течна, и ако формата ви не уплътнява добре, я обвийте отвън с лист алуминиево фолио. Печете на 180 около 35 мин или докато при проба с шишче то излезе с няколко полепнали трохи. 

Повторете за останалите два блата. Ако имате три форми по 20 см, можете да приготвите сместа за трите блата едновременно и да я разпределите във формите. 

Извадете изпечените блатове от фурната, оставете да изстинат за 5 мин във формите, след което извадете и охладете напълно върху решетка. 


Блатовете трябва да бъдат напълно изстинали, преди да сглобите тортата. 

 

Пригответе карамела. Разтопете захарта в широк тиган с дебело дъно, докато получите златист кехлибарен цвят. Изсипете горещия карамел върху тава, застлана с хартия за печене и оставете да изстине. Нарежете с нож на дребно и приберете в кутия с капак. 


Пригответе крушите. Обелете ги, с кръгло ножче почистете сърцевините от долната страна и ги сложете в съд, в който да се поберат плътно подредени. Кипнете виното, 600 мл вода, захарта, шафрана и подправките и залейте с течността крушите. Покрийте с капак и оставете да къкри съвсем леко на слаб огън около 20-25 мин (зависи от твърдостта на крушите), докато крушите омекнат, но да запазят формата си. Охладете. Нарежете няколко круши на дребни кубчета, по-късно ще ги добавите към крема.


Пригответе крема. Сложете млякото в тенджерка заедно със семенцата и шушулката ванилия и загрейте почти до кипване. Сложете жълтъците и захарта в друга купа, разбийте, добавете малко горещо мляко и нишестето и разбъркайте на гладка смес. Добавете половината от горещото мляко към жълтъците, разбъркайте добре и върнете всичко обратно в тенджерата. Бъркайте постоянно, като готвите на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Пресипете в купа, извадете шушулката ванилия, добавете маслото и объркайте добре. Покрийте с фолио и охладете. 

Когато сте готови да сглобявате тортата, разбийте сметаната на пухкав крем, добавете я към охладения крем и продължете да разбивате, докато стане пухкаво.  Добавете нарязаните на парченца круши и объркайте с шпатула.


Пригответе ганаша: загрейте сметаната, но без да кипва. Излейте я върху нарязания шоколад, оставете за 2 мин и след това объркайте, докато стане гладко и лъскаво.  Оставете настрана, докато сглобявате тортата, ганашът леко ще се сгъсти, но ще е още течен, когато ви потрябва. 


Сглобете тортата: Поставете първия блат в чития или поставка за торта. Разпределете половината крем и поръсете с парченца натрошен карамел. Поставете втория блат, сложете отгоре останалия крем, и поръсете с карамел. Поставете последния блат, намажете го щедро с все още топлия ганаш, като направите произволни фигури - завъртулки отгоре. Украсете тортата с най-красивите поширани круши, а останалите поднесете в допълнителна чиния. 


Ами това е, enjoy ❤️ 




Коментари

Популярни публикации