maki sushi ● маки суши



Ако сте си мислели (също като мен), че правенето на суши е някакво извънземно изкуство, достъпно само за виртуозните майстори на ножа, и досега сте хапвали каквото ви сервират във така наречените хай-енд японски ресторанти, предлагам ви да разсеем тази заблуда, като си направим суши у дома. Е, няма да е с риба Фуго, нито с каквато и да било сурова риба, (освен ако не сте рибар и не си я хванете лично), но ако сте склонни на този малък компромис, ще ви покажа последователността на работа за да можете да шашнете гости или колеги следващия път!

Първото нещо, без което не може - всъщност две неща - ориз за суши и листа от водорасли - нори. И двете неща се намират из почти всички по-големи хранителни магазини, и не са чак толкова недостъпно скъпи вече. Във всеки случай, цялата инвестиция ще ви струва много по-малко, от колкото една вечеря в Кабуки, примерно.
За пълнеж ще използваме пушена или маринована сьомга, авокадо, морков и краставица.
Първо отмерваме чаша и половина ориз - това количество ориз стига за четири листа нори, които пък са достатъчни да хапнат обилно двама, че и трима. Измиваме добре ориза под течаща вода, след което го накисваме за половин час.



Слагаме го да се вари в тенджера с вода, която е изчислена по формулата на една част ориз - част и половина вода. Тоест на нашата чаша и половина ориз - 2 и 1/4 чаши вода. Щом заври, мерим 5 минути, и спираме огъня, оставяме го да се задуши под капак и да попие водата. Междувременно в малък съд на огъня загряваме 30-40мл оризов оцет, с 1 с.л. захар и 1 ч.л. сол. Охлаждаме, отваряме съда с ориза, разрохкваме го с вилица, за да се отделят зрънцата и заливаме с оцетената смес, като разбъркваме хубаво. Оставяме го да се поохлади, а през това време си нарязваме съставките за пълнежа на тънки дълги пръчици.



Сега идва интересната част! Ако ви се е досвидяло да си купите рогозка за суши, можете да използвате рогозка за сервиране, покрита с фолио - върши чудесна работа. Изваждате един лист нори от пакета и го слагате с по-лъскавата страна на долу.



слагате ориз върху нори,



и с мокри ръце го притискате нежно, така че да се разпредели равномерно по цялата повърхност, като остане само една непокрита ивица в единия край.



след това слагате от нарязаните на пръчици риба и зеленчуци



и завивате рулото, като си помагате с бамбуковата подложка.



Накрая позаглаждате с ръце формата, и сте готови! Повтаряте така, докато свършат продуктите, след което вземате най-острия си нож, и нарязвате ролцата на хапки.



И накрая, ако имате съдове в азиатски стил, ето моментът, в който да ги използвате, не са само да подреждате ябълки и портокали в тях :-). Аранжирате хапките маки, сипвате в купичка соев сос, в друга слагате малко уасаби, подреждате пръчиците, и въпреки че японците ядат суши със зелен чай, си мисля, че едно добре охладено бяло вино ще свърши чудесна работа като завършек на цялостната композиция.

Коментари

  1. Лоис, направих го, само че без риба, защото децата не искаха, но стана супер :-) Благодаря ти за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Тандурче, шашкаш ме, най-малко от тебе очаквах да се възползваш от моите рецепти! Но много се радвам, че ти е харесала.

    ОтговорИзтриване
  3. Еее, как! Аз и кантучините правя вече за 10 път сигурно, моите толкова много ги харесаха :-) А сега съм си обещала и едно пиде, а за СВ. Валентин шоколадова тарта!
    Изнамираш вкусни и ефектни рецепти, как да не се възползва човек! :-) Редовно си те чета аз! :-)
    Сега за сушито- стана страхотно! Направих двойна доза и моите направо откачиха :-) Исках да те питам, имаш ли нещо против да пусна рецептата ти с линк към твоята, но на английски? Имам няколко приятелки, които ме питаха за нея след като споделих, че съм правила суши и ми е по-лесно да я кача направо на блога. Бих им дала линк, ама те не четат български :-)

    ОтговорИзтриване
  4. ама разбира се, че нищо против! Започнах да правя опити за bilingual posting, но ми отнема двойно повече време, и гледам че просто намалявам броя на постингите :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Да, и аз минах през тази фаза, но просто ми беше непосилно :-( Благодаря ти, като ги кача тези дни ще ти пусна линк :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Lois,ето го моя постинг:
    http://tandoorisjourney.blogspot.com/2009/02/maki-sushi.html
    Добавих и малко коментари от себе си, надявам се да не се сърдиш. Ако нещо не е както трябва обаждай се :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, благодаря Ви за прекраснара рецепта. Изпробвах я и наистина се получи много вкусно. Продължавайте в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  8. Много се радвам, че сушито се е получило!
    Приятно е да получаваш отзиви :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте!
    Благодаря за рецептата за суши маки. Това беше част от менюто ми за посрещане на Нова година. Всички бяха впечатлени. Стана много, много вкусно. Пробвала съм и други Ваши рецепти, които са много успешни.
    Прекрасен дизайн и снимки. Много са вдъхновяващи, карат те веднага да се заемеш с творчество кухнята.
    Поздрави и продължавайте да ни радвате.
    Анита

    ОтговорИзтриване
  10. Анита, много се радвам, че е станало успешно суши! Прекрасно е да получиш прекрасни отзиви :-)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации