Preserved roasted pears ✿ Консервирани печени круши

 

Малцина от онези, които наскоро са се сдобили с къща и градина, си дават сметка колко плодове може да роди едно дърво. И садят фиданки като обезумели. Защото фиданките в момента на засаждане са колкото сурвачки, и през ум не може да ти мине, че ще станат големи дървета и ще раждат толкова много плодове, че има да се чудиш какво да ги правиш. 

Естествено, че и ние сме сред тези пишман градинари, макар че вече от повече от десет години имаме къщата и градината. За късмет, или пък не, повечето от посадените фиданки не оцеляха, но пък имаме наследени дървета, които продължават героично да ни радват с плод. Най-любими са ми трите круши Уилямс, или както тук им казват, Вилямова масловка. 

Добре, обаче аз ги харесвам когато още не са напълно узряли и размазани, а този момент е много кратък. Веднъж напълно зрели, те се развалят за минути и наистина не стават за друго, освен за оцет. Догодина съм решила да опитам и това. 

Но междувременно, търся начини да ги запазя за по-дълго. Вече ви показах рецепта за чътни, също направих доста сушени, благодарение на един шестетажен дехидратор. Но крушите са много, а рецептите не стигат. 


Последното нещо, което ми хрумна, е да ги изпека във фурната с малко захар и канела и да ги затворя в буркани, които през зимата да влизат в действие в състава на различни десерти. 
Само си представете сега вкуса на един домашен сладолед с печени круши, орехи и канела? 

Рецептата е проста, даже почти не е нужна. 



Консервирани печени круши 
(от това количество се получава един голям компотен буркан или два по-малки)

12-16 круши, зрели, но още твърди (колкото се събират в тавата, разрязани на половинки)
лимонов сок
канела 
захар 

Загрейте фурната до 200℃. Застелете тавата от фурната с хартия за печене. 
Обелете крушите, разрежете ги на две по дължина и почистете сърцевината с кръгла лъжичка за плодове. Почистете дръжките и тичинките, ако желаете, или ги оставете за повече ефект. Полейте обелените круши с малко лимонов сок, за да не потъмнеят. 

Подредете половинките в подготвената тава и ги поръсете с малко канела. В издълбаната дупчица на всяка половинка поръсете малко захар (аз използвах натурална кокосова захар, затова е толкова тъмна на цвят). 


Изпечете крушите за около 35 - 45 мин, като проверявате дали са омекнали. Времето за изпичане зависи от твърдостта на крушите, ако са по-меки, ще се изпекат доста по-бързо, ако пък са по-твърди, може да им трябва повече време от посоченото. Когато можете лесно да прободете плодовете с върха на нож, изключете фурната. 


Подредете изпечените круши в буркани и ги затворете с винтови капачки. Ако го направите, докато са още горещи, можете да обърнете бурканите с капачките надолу докато изстинат. В повечето случаи бурканите се вакуумират и това е достатъчно. Но понякога не се случва, и тогава е добре допълнително да загреете буркана - дали в тенджера с вряща вода, или във фурната. Аз го правя във фурната, загрявам бурканите за десетина мин, и обръщам до пълното им изстиване. 



Коментари

  1. Благодаря за прекрасната идея и рецепта. Понякога природата е по-щедра от възможностите ни да понесем. И тогава...печени круши. Малко импровизирах: поръсих със смес от кардамон, канела, индийско орехче и карамфил.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама много много се радвам! А комбинацията от аромати е чудесна!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации