Pistachio, raspberry and rose cake ❁ Торта с шамфъстък, малини и роза

Редовните посетители на тази виртуална кухня знаят, че тук не се срещат класически торти, или поне не често. Но когато преди време от Dr.Oetker ме потърсиха с въпрос дали бих направила торта за седмиците на модата в тортите “Торта Fashion Weeks“, приех поканата им без да мисля дълго. Но защото знаех, че в това предизвикателство ще се включат мнозина известни сладкари, исках да направя нещо нетрадиционно, но все пак в стилистиката на класическа декорирана торта, fashion торта. 

Вече неведнъж съм ви разказвала за любовта си към рецептата за Персийската любовна торта, която е с блатове, богати на шамфъстък, напоени с ароматите на изтока. Реших да я претворя в класическа европейска торта, като запазя ядките в блата, и допълня ароматите на роза с малини, лайм и бял шоколад. 

Тортата има три компонента: блатове, крем и малинов пълнеж. 

Тортата е направена с 4 блата, които можете да изпечете наведнъж или на два пъти, в зависимост от това с какви форми разполагате и колко от тях се събират във фурната ви. В рецептата давам количества на продукти само за 2 тънки блата. Ако имате 2 дълбоки 18 см форми, във всяка от които можете да съберете смес за два тънки блата, можете да приготвите двойно количество смес и да изпечете всички блатове наведнъж (всеки от двата дебели блата в последствие ще разрежете на 2 части и ще получите четири тънки). Ако разполагате само с 1 дълбока 18 см форма, или с 2 плитки 18 см форми, пригответе смес за 2 тънки блата, която изпечете наведнъж - в една дълбока форма, или в две плитки. 

За да си облекчите работата, и да работите спокойно, е най-добре да изпечете блатовете по-рано, да ги охладите, завиете с фолио и приберете в хладилник. На следващия ден да приготвите крема и малиновия пълнеж и да сглобите тортата. Нужно е тя да престои в хладилник, за да може да стегне добре, така че да можете да я разрежете без да се смачка. 

Кремът за пълнежа и за измазването на тортата се прави наведнъж, но се разделя на две части и всяка част се третира по различен начин - в частта за пълнежа е добавен желатин, за да може да стане по-стабилен, а частта за измазването е смесена с разбито масло, за да се получи копринено нежен и мек крем, с който лесно може да се обвие тортата. 

Малиновият пълнеж е най-лесната и бърза част, но пак има нужда от охлаждане, така че планирайте времето си предварително. 

За да направите успешни блатове за тортата, най-важно е всичките ви продукти да бъдат с  еднаква температура, най добре около стайната. Извадете яйцата, маслото, млякото и всички други продукти от хладилника поне час по-рано, или ги темперирайте по подходящ начин преди да започнете работа по тортата.

За да извадите лесно блатовете от формата за печене, я намажете с масло, и покрийте с хартия за печене -. на дъното поставете кръг, а по стените - лента хартия. Ако формата за печене е с откопчаващ се борд - още по-добре.

За изпичането на блатовете загрейте предварително фурната до указаната температура, и не отваряйте вратичката поне през първите ⅔ от указаното време. Към края на времето проверете за готовност, като прободете блата с тънко дървено шишче. Ако го извадите чисто, без полепнали трохи - блатът е готов.

След изваждане от фурната, оставете блата да се охлади за 5 мин във формата, след което внимателно го извадете и сложете да изстине напълно върху решетка. Ако при печенето блатовете са се надули, отрежете с дълъг назъбен нож подутите капачета. Преди да режете блатовете, уверете се, че са напълно изстинали, най-добре след престой в хладилник. 

След блатовете пригответе малиновия пълнеж, за да има време да се охлади и малко да се стегне. 

Последният компонент е кремът - пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с по-малко мляко, като част от количеството е заместено със сметана, за да се получи по-богат вкус. Към горещия крем се прибавя начупен бял шоколад, за още повече лукс.

Кремът се разделя на две части, като към първата част се добавя желатин и маскарпоне - това е пълнежът на тортата. А втората част се смесва с разбито с пудра захар масло и с него се измазва тортата отстрани и отгоре.

Накрая декорирайте със свежи малини, нарязан шамфъстък и листенца от рози - и имате истинска източна приказка.

Ако и вие сте изкушени да покажете майсторството си в приготвянето на торти, можете да се включите в предизвикателството на Dr.Oetker в Instagram, като използвате хаштага #TortaFashionWeeks. Голямата награда е ваучер за чудесен тоалет на българския моден лейбъл KNAPP.


Торта с шамфъстък, малини и роза
(с пълнеж от млечен крем с бял шоколад и маскарпоне)  

За торта с диаметър 18 см, 4 тънки блата 
Забележка: ако имате две дълбоки 18 см форми, можете да приготвите двойно количество смес и да изпечете едновременно два дебели блата, които в последстиве ще разрежете на четири тъкнки. Ако имате две формички, но са плитки, или имате една дълбока, пригответе сместа на два пъти.   

За два тънки блата 
120 г брашно 
1 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker 
1 щипка сол 
настъргана кора от ½ лайм 
120 г смлян шамфъстък (или 60 г шамфъстък и 60 г бадеми) 
80 мл прясно мляко 
1 ч.л. сок от лайм 
1 до 3 ч.л. розова вода за кулинарни цели 
1 ч.л. ванилов екстракт Dr. Oetker
шафран на прах (или куркума) 1 щипка (по желание - за да получите по-жълтозелен цвят)
няколко капки зелена боя за кулинарни цели (по желание) 
150 г масло, меко 
120 г фина кристална захар 
2 големи яйца (около 120 г) 

За малиновия пълнеж 
400 г малини 
1 ч.л. сок от лайм 
100 г захар 
2 с.л. фино царевично нишесте Dr. Oetker  

За крема - за пълнеж и за измазване 
1 опаковка Специален пудинг за бисквитена торта 
600 мл мляко 
200 мл пълномаслена сметана 
отделения от малините сок 
няколко капки червена боя за кулинарни цели (по желание)  
100 г бял шоколад 
1 пакет желатин Dr.Oetker 
500 г маскарпоне на стайна темп.  
150 г масло, на стайна температура 
100 г пудра захар 

За декорация 
шепа пресни малини 
нарязан шамфъстък 
листенца от роза 
трохи от блата 


Загрейте фурната до 170℃. Намажете с масло дъното и стените на тортените форми и ги покрийте с хартия за печене - на дъното поставете кръг, а по стените - лента. Ако се притеснявате, че сместа може да прелее поставете лента, по-висока от борда на формата.  

Пресейте в купа брашното, бакпулвера, солта и кората от лайм и разбъркайте добре. Смесете със смлените ядки и разбъркайте, оставете настрана. Смесете млякото, сока от лайм, розовата вода, и добавете шафрана (или куркумата) плюс няколко капки зелена боя за кулинарни цели, ако искате да получите по-наситен зелен цвят на блатовете.  Разбъркайте и оставете на плота за десетина мин.
  
В купа разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно,  като разбивате добре след всяко. Прибавете една трета от брашнената смес,  разбъркайте, прибавете половината мляко, разбъркайте отново, нова една трета от брашнената смес, останалото мляко, и завършете с останалата брашнена смес.  

Пресипете сместа в подготвената форма (ако използвате две форми,претеглете количествата на везна, за да имате равни блатове) и изпечете. Ако правите два тънки блата, ще се изпекат за около 25 мин, но ако са в дълбоки форми - за около 40 мин.  Към края на времето проверете за готовност с дървено шишче - забодете в средата на блата, и ако го извадите чисто, блатът е готов. Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят във формите за около 5-6 мин. След това извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Преди да ги режете (ако печете в дълбоки форми,  или ако са се надули отгоре) ги изстудете за няколко часа в хладилник.  

Пригответе малиновия пълнеж: Сложете малините и захарта в касерола и кипнете.  Щам заврят и отделят сок, отделете част от сока за оцветяване на крема и прибавете нишестето към останалото. Разбъркайте добре и гответе 2-3 мин. Свалете от огъня и оставете да изстине. 

Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко и 200 мл сметана, отделения от малините сок и няколко капки червена боя, ако желаете по силен розов цвят. Щом се сгъсти, свалете от огъня, прибавете начупения бял шоколад и разбъркайте, докато сместа се изглади. Разделете в два съда и покрийте с фолио.  Оставете едната половина от пудинга настрана да изстине до стайна температура (не прибирайте в хладилник). 

Разтворете желатина в 1-2 ч.л. студена вода, и щом набъбне, го добавете в купата с още топлия пудинг, разбъркайте добре и охладете крема до стайна температура.  Разбъркайте маскарпонето в купа и добавете пудинга с желатин към него, като разбърквате с телена бъркалка. Прибавете 3-4 с.л. от изстиналия пудинг към желето от малини и разбъркайте.  

Започнете сглобяването на тортата. Ако сте пекли блатовете в дълбоки форми,  разрежете ги с дълъг нож за хляб на две части по хоризонтала. Ако имат подути капачета, изрежете ги с нож, като запазите отрязаното. В чиния сложете 1 с.л. крем от пълнежа, поставете отгоре първия блат и затворете с ринг за торти, облечен с ацетатна лента. Нанесете върху блата ⅓ от крема за пълнежа,  отгоре поставете ⅓ от малиновия пълнеж (не го нанасяйте до ръба). Поставете втори блат и редувайте продуктите, докато свършат и поставите четвъртия блат. Охладете тортата за поне 30 мин, най-добре 2 часа, за да може кремът да стегне добре. 

В това време пригответе крема за измазване на тортата отвън. Разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем и започнете да добавяте по малко от втората част от пудинга, докато получите мек и гладък маслено-млечен крем. Извадете охладената торта от ринга и измажете внимателно отстрани и отгоре с тънък слой от крема (така нареченият "слой на трохите"). Изстудете отново за десетина минути и след това измажете с останалия крем, като загладите отгоре и отстрани. 

Декорирайте с малини, шамфъстък и листенца от рози, а в основата - с трохи от блатовете. Приберете за още няколко часа в хладилника, за да нарежете по-лесно. 


Коментари

  1. Уникална е! Със сигурност ще я пробвам! ❤️
    Подходяща ли е тази торта за покриване с фондан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, благодаря много.
      Нямам опит с фондан, мога само да кажа, че е доста тежка (буквално, физически), а кремът не е от най-твърдите. Преценете си риска :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации