Brown butter and walnuts plumcake 🧑 КСйк с кафяво масло ΠΈ ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ


 ΠšΠ΅ΠΉΠΊ с кафяво масло ΠΈ ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ

Π’ Ρ‚ΠΎΠ·ΠΈ ΠΌΠΎΠΊΡŠΡ€ ΡΡŠΠ±ΠΎΡ‚Π΅Π½ Π΄Π΅Π½ ΠΊΠ°ΠΊΠ²ΠΎ Π΄Ρ€ΡƒΠ³ΠΎ Π΄Π° ΠΏΡ€Π°Π²ΠΈΡ‚Π΅, освСн Π΄Π° ΠΈΠ·ΠΏΠ΅Ρ‡Π΅Ρ‚Π΅ сладкиш? А Ρ‚ΠΎΠ·ΠΈ ΠΊΠ΅ΠΉΠΊ с кафяво масло Π° ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ, повярвайтС, Π΅ Ρ‚ΠΎΠ»ΠΊΠΎΠ²Π° Π°Ρ€ΠΎΠΌΠ°Ρ‚Π΅Π½, Ρ‡Π΅ Π΅Π΄Π²Π°ΠΌ сС ΡΠ΄ΡŠΡ€ΠΆΠ°Ρ… само Π΄ΠΎ Π΅Π΄Π½ΠΎ Ρ€Π΅Π·Π΅Π½Ρ‡Π΅. 


Π Π΅Ρ†Π΅ΠΏΡ‚Π°Ρ‚Π° ΠΈΠ΄Π²Π° ΠΎΡ‚ ΠΈΠ·Ρ‚ΠΎΡ‡Π½ΠΈΠΊ, близък Π΄ΠΎ Оля Π₯СркулСс (@oliahercules Π² Π˜Π½ΡΡ‚Π°Π³Ρ€Π°ΠΌ), Π½Π° която Π²ΠΈΠ½Π°Π³ΠΈ сС довСрявам. Но Π°Π· я видях ΠΈ харСсах ΠΏΡ€ΠΈ Π΄Ρ€ΡƒΠ³ Π°Π²Ρ‚ΠΎΡ€, ΠΊΠΎΠΉΡ‚ΠΎ Π²Π΅Ρ‡Π΅ бСшС Π½Π°ΠΏΡ€Π°Π²ΠΈΠ» своитС ΠΏΡ€ΠΎΠΌΠ΅Π½ΠΈ. На свой Ρ€Π΅Π΄ ΠΈ Π°Π· Π½Π°ΠΏΡ€Π°Π²ΠΈΡ… ΠΌΠΎΠΈΡ‚Π΅, Π½ΠΎ Π² ΡΡŠΡ‰Π½ΠΎΡΡ‚Ρ‚Π° си Ρ€Π΅Ρ†Π΅ΠΏΡ‚Π°Ρ‚Π° Π΅ Π·Π°ΠΏΠ°Π·Π΅Π½Π°. 



Най-ваТният ΠΊΠΎΠΌΠΏΠΎΠ½Π΅Π½Ρ‚ Π΅ маслото - ΠΎΡ‚Π΄Π΅Π»Π΅Ρ‚Π΅ си Π²Ρ€Π΅ΠΌΠ΅ Π·Π° Π΄Π° Π³ΠΎ ΠΏΡ€ΠΈΠ³ΠΎΡ‚Π²ΠΈΡ‚Π΅ ΠΏΠΎΠ½Π΅ 2-3 часа ΠΏΠΎ-Ρ€Π°Π½ΠΎ - трябва ΠΌΡƒ Π²Ρ€Π΅ΠΌΠ΅ Π·Π° Π΄Π° изстинС, Π΄Π° сС стСгнС Π² Ρ…Π»Π°Π΄ΠΈΠ»Π½ΠΈΠΊ ΠΈ послС Π΄Π° сС Π²ΡŠΡ€Π½Π΅ ΠΎΠ±Ρ€Π°Ρ‚Π½ΠΎ Π½Π° стайна Ρ‚Π΅ΠΌΠΏΠ΅Ρ€Π°Ρ‚ΡƒΡ€Π°, Π·Π° Π΄Π° ΠΌΠΎΠΆΠ΅ Π΄Π° сС Ρ€Π°Π·Π±ΠΈΠ΅ със Π·Π°Ρ…Π°Ρ€Ρ‚Π°. 



Ако Π½Π΅ стС ΠΎΠΏΠΈΡ‚Π²Π°Π»ΠΈ досСга кафяво масло (Beurre noisette, brown butter, burnt butter, Π³ΠΎΡ€Π΅Π½ΠΎ масло) - ΠΏΡ€ΠΈΠ³ΠΎΡ‚Π²Π΅Ρ‚Π΅ сС Π·Π° истинско ΠΏΠΈΡ€ΡˆΠ΅ΡΡ‚Π²ΠΎ. ΠŸΡ€ΠΈΠ³ΠΎΡ‚Π²Ρ сС супСр лСсно, трябва Π²ΠΈ само касСрола ΠΈ ΠΌΠ°Π»ΠΊΠΎ Ρ‚ΡŠΡ€ΠΏΠ΅Π½ΠΈΠ΅. Π—Π° Π΄Π° ΠΏΠΎΠ»ΡƒΡ‡ΠΈΡ‚Π΅ 180 Π³ кафяво масло, ΠΏΡ€ΠΈΠ³ΠΎΡ‚Π²Π΅Ρ‚Π΅ Π·Π° Π³ΠΎΡ‚Π²Π΅Π½Π΅ ΠΎΠΊΠΎΠ»ΠΎ 230-250 Π³ сурово масло. Π‘Π»ΠΎΠΆΠ΅Ρ‚Π΅ съда с маслото Π½Π° ΡƒΠΌΠ΅Ρ€Π΅Π½ ΠΊΠΎΡ‚Π»ΠΎΠ½ ΠΈ Π³ΠΎ Ρ€Π°Π·Ρ‚ΠΎΠΏΠ΅Ρ‚Π΅. Π˜Π·Ρ‡Π°ΠΊΠ°ΠΉΡ‚Π΅, Π΄ΠΎΠΊΠ°Ρ‚ΠΎ Π·Π°ΠΏΠΎΡ‡Π½Π΅ Π΄Π° Π²Ρ€ΠΈ, ΠΈ Π½Π°ΠΌΠ°Π»Π΅Ρ‚Π΅ ΠΊΠΎΡ‚Π»ΠΎΠ½Π° Π΄ΠΎ ΠΊΡŠΠΊΡ€Π΅Π½Π΅. ΠŸΠΎΡΡ‚Π΅ΠΏΠ΅Π½Π½ΠΎ бялата пяна, която сС ΠΎΠ±Ρ€Π°Π·ΡƒΠ²Π° ΠΎΡ‚ ΠΎΡ‚Π΄Π΅Π»Π΅Π½ΠΈΡ‚Π΅ ΠΌΠ»Π΅Ρ‡Π½ΠΈ частички, Ρ‰Π΅ сС ΡƒΡ‚Π°ΠΈ Π½Π° Π΄ΡŠΠ½ΠΎΡ‚ΠΎ ΠΈ Ρ‰Π΅ Π·Π°ΠΏΠΎΡ‡Π½Π΅ Π΄Π° ΠΏΡ€ΠΈΠ΄ΠΎΠ±ΠΈΠ²Π° кафяв цвят. Π’ΠΎΠ²Π° Π΅, ΠΊΠΎΠ΅Ρ‚ΠΎ Ρ‚ΡŠΡ€ΡΠΈΠΌ. Π©Π΅ усСтитС ΠΊΠ°ΠΊ Π°Ρ€ΠΎΠΌΠ°Ρ‚ΡŠΡ‚ Π½Π° маслото сС промСня ΠΈ става ΠΊΠ°Ρ€Π°ΠΌΠ΅Π»Π΅Π½, сладък, ΠΏΠΎΠ΄ΠΎΠ±Π΅Π½ Π½Π° Π°Ρ€ΠΎΠΌΠ°Ρ‚ Π½Π° Π·Π°ΠΏΠ΅Ρ‡Π΅Π½ΠΈ Π»Π΅ΡˆΠ½ΠΈΡ†ΠΈ. Π‘Π²Π°Π»Π΅Ρ‚Π΅ съда ΠΎΡ‚ ΠΊΠΎΡ‚Π»ΠΎΠ½Π°, Π΄ΠΎΠ±Π°Π²Π΅Ρ‚Π΅ Π»ΡŠΠΆΠΈΡ‡ΠΊΠ°Ρ‚Π° мисо паста, Ρ€Π°Π·Π±ΡŠΡ€ΠΊΠ°ΠΉΡ‚Π΅ ΠΈ ΠΏΡ€Π΅Ρ†Π΅Π΄Π΅Ρ‚Π΅ маслото Π² ΠΊΡƒΠΏΠΈΡ‡ΠΊΠ°. Π˜Π·Ρ‡Π°ΠΊΠ°ΠΉΡ‚Π΅ Π΄Π° сС ΠΎΡ…Π»Π°Π΄ΠΈ ΠΈ ΠΏΡ€ΠΈΠ±Π΅Ρ€Π΅Ρ‚Π΅ Π² Ρ…Π»Π°Π΄ΠΈΠ»Π½ΠΈΠΊ, Π΄ΠΎΠΊΠ°Ρ‚ΠΎ стСгнС. Ако ΡƒΡ†Π΅Π»ΠΈΡ‚Π΅ ΠΌΠΎΠΌΠ΅Π½Ρ‚Π°, Π² ΠΊΠΎΠΉΡ‚ΠΎ Π΅ Π΄ΠΎΡΡ‚Π°Ρ‚ΡŠΡ‡Π½ΠΎ стСгнато Π·Π° Ρ€Π°Π·Π±ΠΈΠ²Π°Π½Π΅, Π½Π°ΠΏΡ€Π°Π²ΠΎ дСйствайтС. 



Π—Π° ΠΊΠ΅ΠΉΠΊΠ°: 

180 Π³ кафяво масло, смСсСно с Π»ΡŠΠΆΠΈΡ†Π° бяла мисо паста

180 Π³ Π·Π°Ρ…Π°Ρ€ (100 Π³ бяла ΠΈ 80 Π³ кокосова)

3 яйца

200 Π³ Π±Ρ€Π°ΡˆΠ½ΠΎ, смСсСно с 8 Π³ Π±Π°ΠΊΠΏΡƒΠ»Π²Π΅Ρ€

50 Π³ Π³ΡŠΡΡ‚ΠΎ кисСло мляко

20 Π³ Π½Π°Ρ‚Ρ€ΠΎΡˆΠ΅Π½ΠΈ ΠΊΠ°ΠΊΠ°ΠΎΠ²ΠΈ Π·ΡŠΡ€Π½Π° 

50 Π³ ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ, нарязани




Π Π°Π·Π±ΠΈΠΉΡ‚Π΅ маслото със Π·Π°Ρ…Π°Ρ€Ρ‚Π°, Π΄ΠΎΠ±Π°Π²Π΅Ρ‚Π΅ яйцата Π΅Π΄Π½ΠΎ ΠΏΠΎ Π΅Π΄Π½ΠΎ, слСд тях Π±Ρ€Π°ΡˆΠ½ΠΎΡ‚ΠΎ, смСсСно с Π±Π°ΠΊΠΏΡƒΠ»Π²Π΅Ρ€Π° - Π½Π° Π΄Π²Π΅ части, ΠΌΠ΅ΠΆΠ΄Ρƒ тях - кисСлото мляко. Π”ΠΎΠ±Π°Π²Π΅Ρ‚Π΅ ΠΈ ΠΊΠ°ΠΊΠ°ΠΎΠ²ΠΈΡ‚Π΅ Π·ΡŠΡ€Π½Π° ΠΈ част ΠΎΡ‚ ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈΡ‚Π΅. 

ΠŸΡ€Π΅ΡΠΈΠΏΠ΅Ρ‚Π΅ смСста Π² 900 Π³ Ρ„ΠΎΡ€ΠΌΠ° Π·Π° ΠΊΠ΅ΠΉΠΊ, Π½Π°ΠΌΠ°Π·Π°Π½Π° с масло ΠΈ ΠΎΠ±Π»Π΅Ρ‡Π΅Π½Π° с хартия Π·Π° ΠΏΠ΅Ρ‡Π΅Π½Π΅. ΠžΡ‚Π³ΠΎΡ€Π΅ поставСтС останалитС ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ ΠΈ ΠΈΠ·ΠΏΠ΅Ρ‡Π΅Ρ‚Π΅ Π½Π° 180Π‘ Π·Π° ΠΎΠΊΠΎΠ»ΠΎ 55 ΠΌΠΈΠ½. ΠŸΡ€ΠΎΠ²Π΅Ρ€ΡΠ²Π°ΠΉΡ‚Π΅ Π·Π° готовност с Π΄ΡŠΡ€Π²Π΅Π½ΠΎ ΡˆΠΈΡˆΡ‡Π΅. Π˜Π·Π²Π°Π΄Π΅Ρ‚Π΅ ΠΊΠ΅ΠΉΠΊΠ° Π΄Π° изстива Π²ΡŠΡ€Ρ…Ρƒ Ρ€Π΅ΡˆΠ΅Ρ‚ΠΊΠ°. 



ΠŸΡ€ΠΈΠ³ΠΎΡ‚Π²Π΅Ρ‚Π΅ Π³Π»Π°Π·ΡƒΡ€Π°Ρ‚Π°: 

ΠšΠΈΠΏΠ½Π΅Ρ‚Π΅ 50 Π³ Π·Π°Ρ…Π°Ρ€ ΠΈ 50 Π³ Π²ΠΎΠ΄Π°, Π΄ΠΎΠ±Π°Π²Π΅Ρ‚Π΅ 40 Π³ нарязани ΠΎΡ€Π΅Ρ…ΠΈ ΠΈ Π³ΠΎΡ‚Π²Π΅Ρ‚Π΅, Π΄ΠΎΠΊΠ°Ρ‚ΠΎ ΡΠΈΡ€ΠΎΠΏΡŠΡ‚ станС ΠΏΠΎ-Π³ΡŠΡΡ‚. Π˜Π·ΡΠΈΠΏΠ΅Ρ‚Π΅ Π²ΡŠΡ€Ρ…Ρƒ ΠΊΠ΅ΠΉΠΊΠ° ΠΈ оставСтС Π΄Π° изстинС напълно, ΠΏΡ€Π΅Π΄ΠΈ Π΄Π° Ρ€Π΅ΠΆΠ΅Ρ‚Π΅. 




ΠšΠΎΠΌΠ΅Π½Ρ‚Π°Ρ€ΠΈ

ΠŸΠΎΠΏΡƒΠ»ΡΡ€Π½ΠΈ ΠΏΡƒΠ±Π»ΠΈΠΊΠ°Ρ†ΠΈΠΈ