Honey pudding biscuit tart with plums ○ Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг
Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг
Наскоро си говорихме за ранното есенно стъмване и как ни се отразява на душите и настроенията. За мен това е едно чудесно време за повече стоене вкъщи. Обичам да запаля ароматни свещи, да пусна мека приглушена светлина, да звучи мелодичен джаз - уютно топло усещане, като от кашмирено одеяло.
Особено когато навън ръми, любимо ми е да включа фурната и да изпека сладкиш - така си доставям радост и за мислите, и за небцето. Обичам да пека десерти вечер - денят е приключил, всеки се е отдал на своите си неща, никой не ме притеснява със задачи - чудно време за сладки медитации.
Днес съм ви приготвила една феноменално добра плодова тарта, която можете да сглобите лесно, а получавате изящен и много вкусен десерт. Пълнежът се приготвя с пудинг за бисквитена торта, но обогатен с кондензирано мляко, жълтъци и мед. Използвайте качествени продукти, за да получите истински вкусен и ароматен десерт.
Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг
За форма с диаметър 26 см
За тестото
230 г брашно
50 г смлени бадеми
140 г студено масло
1 белтък
15-30 мл ледена вода
За пълнежа
1 опаковка пудинг за бисквитена торта Ванилия @dr oetker
400 мл кондензирано мляко
400 мл вода
100 г захар
2 жълтъка
няколко лъжици мед
За декорация
6-8 сливи, нарязани на резенчета
шепа филирани бадеми
1 с.л. захар за поръсване (опция)
Пригответе тестото, като поставите в блендер брашното, смлените бадеми и маслото. Пулсирайте, докато всичко стане на трохи - като мокър пясък. Добавете белтъка, завъртете блендера за още 20-30 сек. Добавяйте от водата на малки части - може да не ви трябва всичката - само колкото тестото да започне да се събира на топка. Извадете от блендера, оформете на диск и завийте с прозрачно фолио. Приберете в хладилник за около 30 мин.
Когато сте готови да печете, разточете тестото до кръг с диаметър малко по-голям от формата за печене, с дебелина около 3 мм. Прехвърлете го внимателно върху формата и притиснете добре към дъното и стените - най-вече към ръбчето. Изрежете с нож излишното тесто и надупчете дъното с вилица - това помага тестото да не се надуе при печене.
Охладете за още 30 мин, а през това време загрейте фурната до 220℃. Покрийте подготвеното тесто с намачкана хартия за печене и го напълнете с тежести. Изпечете за 13-14 мин, след което махнете тежестите и хартията, намалете фурната до 200℃ и печете още 6-7 мин, до леко златисти ръбчета.
По време на печенето пригответе крема за пълнежа.
Смесете сместа за пудинг с кондензираното мляко и водата, захарта и жълтъците и сварете според указанията на опаковката. Свалете от котлона и добавете няколко лъжици мед, разбъркайте.
Напълнете изпечената основа за тартата с приготвения крем, отгоре подредете нарязаните сливи и поръсете с филираните бадеми. Можете да поръсите с 1 лъжица захар за повече карамелизация.
Изпечете на 180℃ за около 20-30 мин, накрая можете да увеличите температурата за няколко минути, ако искате повече загар.
Изчакайте тартата да изстине, преди да режете. Полейте с още малко мед, и сервирайте.
Коментари
Публикуване на коментар