Honey pudding biscuit tart with plums ○ Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг

 



Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг 


Наскоро си говорихме за ранното есенно стъмване и как ни се отразява на душите и настроенията. За мен това е едно чудесно време за повече стоене вкъщи. Обичам да запаля ароматни свещи, да пусна мека приглушена светлина, да звучи мелодичен джаз - уютно топло усещане, като от кашмирено одеяло. 


Особено когато навън ръми, любимо ми е да включа фурната и да изпека сладкиш - така си доставям радост и за мислите, и за небцето. Обичам да пека десерти вечер - денят е приключил, всеки се е отдал на своите си неща, никой не ме притеснява със задачи - чудно време за сладки медитации. 


Днес съм ви приготвила една феноменално добра плодова тарта, която можете да сглобите лесно, а получавате изящен и много вкусен десерт.  Пълнежът се приготвя с пудинг за бисквитена торта, но обогатен с кондензирано мляко, жълтъци и мед.  Използвайте качествени продукти, за да получите истински вкусен и ароматен десерт.  




Бисквитена тарта със сливи и меден пудинг 

За форма с диаметър 26 см 


За тестото 

230 г брашно

50 г смлени бадеми

140 г студено масло

1 белтък 

15-30 мл ледена вода


За пълнежа

1 опаковка пудинг за бисквитена торта Ванилия @dr oetker

400 мл кондензирано мляко 

400 мл вода

100 г захар

2 жълтъка

няколко лъжици мед


За декорация

6-8 сливи, нарязани на резенчета 

шепа филирани бадеми 

1 с.л. захар за поръсване (опция)




Пригответе тестото, като поставите в блендер брашното, смлените бадеми и маслото. Пулсирайте, докато всичко стане на трохи - като мокър пясък. Добавете белтъка, завъртете блендера за още 20-30 сек. Добавяйте от водата на малки части - може да не ви трябва всичката - само колкото тестото да започне да се събира на топка. Извадете от блендера, оформете на диск и завийте с прозрачно фолио. Приберете в хладилник за около 30 мин. 


Когато сте готови да печете, разточете тестото до кръг с диаметър малко по-голям от формата за печене, с дебелина около 3 мм. Прехвърлете го внимателно върху формата и притиснете добре към дъното и стените - най-вече към ръбчето. Изрежете с нож излишното тесто и надупчете дъното с вилица - това помага тестото да не се надуе при печене. 


Охладете за още 30 мин, а през това време загрейте фурната до 220℃. Покрийте подготвеното тесто с намачкана хартия за печене и го напълнете с тежести. Изпечете за 13-14 мин, след което махнете тежестите и хартията, намалете фурната до 200℃ и печете още 6-7 мин, до леко златисти ръбчета. 




По време на печенето пригответе крема за пълнежа. 

Смесете сместа за пудинг с кондензираното мляко и водата, захарта и жълтъците и сварете според указанията на опаковката. Свалете от котлона и добавете няколко лъжици мед, разбъркайте. 


Напълнете изпечената основа за тартата с приготвения крем, отгоре подредете нарязаните сливи и поръсете с филираните бадеми. Можете да поръсите с 1 лъжица захар за повече карамелизация. 

Изпечете на 180℃ за около 20-30 мин, накрая можете да увеличите температурата за няколко минути, ако искате повече загар. 


Изчакайте тартата да изстине, преди да режете.  Полейте с още малко мед, и сервирайте. 





Коментари

Популярни публикации