Stuffed vegetables with sauce
Пълнени чушки със сос
3а 6-8 броя
2-3 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
1 морков, настърган или ситно нарязан
400 г телешко смляно месо (или смес 60:40)
200 г ориз, най-добре арборио или бисерен
сол, черен пипер, пушен лют червен пипер
(или 1 ч.л. паста хариса)
сушен риган
6-8 бр. чушки и/или домати, чушките почистени, доматите издълбани (запазете капачетата, вътрешността на доматите нарежете на ситно)
магданоз (ако искате и копър), нарязани
Загрейте зехтина в огнеупорен съд с дебело дъно. Сотирайте лука и морковите за 6-8 мин. Добавете смляното месо и гответе, като разбърквате с две дървени лопатки, за да го направите на дребни парченца. Когато се посготви, добавете ориза, разбъркайте и добавете подправките и вътрешността от доматите. Залейте с половин чаша вода и гответе на тих огън докато течността се поеме от ориза.
Свалете от огъня, добавете нарязания магданоз (и копър, ако слагате) и напълнете подготвените чушки и домати. Ако ви остане от плънката, а то ще се случи, я сложете на дъното на съда, в който ще подредите зеленчуците. Поставете напълнените зеленчуци отгоре, и залейте с още една-две чаши вода, като сложите по малко и вътре в чушките/доматите. Поставете капачетата.
Изпечете на 220С за около 20-30 мин, докато оризът се сготви, а зеленчуците омекнат и покафенеят приятно.
За соса:
50 г масло
50 г брашно
600 мл течност общо (400 мл мляко и 200 мл бульон от печенето на чушките или обратното, или както стане)
2 жълтъка
Индийско орехче
Сол, черен пипер
Разтопете маслото в дълбок съд и прибавете брашното, гответе 2-3 мин. На тънка струйка налейте течността, като не спирате да бъркате, за да не се получат бучки. Добавете жълтъците и подправките, разбъркайте и залейте пълнените чушки, можете да запечете за кратко.
Коментари
Публикуване на коментар