Stuffed vegetables with sauce




Пълнени чушки със сос 


3а 6-8 броя 


2-3 с.л. зехтин 

1 глава лук, ситно нарязан 

1 морков, настърган или ситно нарязан

400 г телешко смляно месо (или смес 60:40)

200 г ориз, най-добре арборио или бисерен

сол, черен пипер, пушен лют червен пипер 

(или 1 ч.л. паста хариса)

сушен риган

6-8 бр. чушки и/или домати, чушките почистени, доматите издълбани (запазете капачетата, вътрешността на доматите нарежете на ситно)

магданоз (ако искате и копър), нарязани



Загрейте зехтина в огнеупорен съд с дебело дъно. Сотирайте лука и морковите за 6-8 мин. Добавете смляното месо и гответе, като разбърквате с две дървени лопатки, за да го направите на дребни парченца. Когато се посготви, добавете ориза, разбъркайте и добавете подправките и вътрешността от доматите. Залейте с половин чаша вода и гответе на тих огън докато течността се поеме от ориза. 


Свалете от огъня, добавете нарязания магданоз (и копър, ако слагате) и напълнете подготвените чушки и домати. Ако ви остане от плънката, а то ще се случи, я сложете на дъното на съда, в който ще подредите зеленчуците. Поставете напълнените зеленчуци отгоре, и залейте с още една-две чаши вода, като сложите по малко и вътре в чушките/доматите. Поставете капачетата.

Изпечете на 220С за около 20-30 мин, докато оризът се сготви, а зеленчуците омекнат и покафенеят приятно. 



За соса: 

50 г масло

50 г брашно 

600 мл течност общо (400 мл мляко и 200 мл бульон от печенето на чушките или обратното, или както стане) 

2 жълтъка 

Индийско орехче

Сол, черен пипер


Разтопете маслото в дълбок съд и прибавете брашното, гответе 2-3 мин. На тънка струйка налейте течността, като не спирате да бъркате, за да не се получат бучки. Добавете жълтъците и подправките, разбъркайте и залейте пълнените чушки, можете да запечете за кратко. 


Коментари

Популярни публикации