Next level gratin dauphinoise
Next level гратен дофиноа
4 дафинови листа
Няколко стръка мащерка
250 мл сметана
250 мл пълномаслено мляко
Настъргано индийско орехче
Скилидка чесън, срязана на две
50 г масло, плюс още за съда
800 г картофи, обелени и нарязани на тънки шайби
Загрейте фурната до 180С.
Сложете в голям съд дафиновите листа, мащерката, сметаната, млякото, индийското орехче и скилидката чесън, подправете със сол и пипер и загрейте до кипване. Сложете в съда резените картофи и гответе на много слаб огън 5-6 мин, колкото леко да омекнат.
Намажете съда с малко масло и подредете внимателно резените картофи, като ги придържате изправени. Прибавете останалото масло в млечната смес и полейте гратена. Покрийте с фолио и печете около 40-50 мин, като накрая можете да махнете фолиото и да запечете открито.
Коментари
Публикуване на коментар