Next level gratin dauphinoise


Next level гратен дофиноа

4 дафинови листа

Няколко стръка мащерка

250 мл сметана 

250 мл пълномаслено мляко

Настъргано индийско орехче 

Скилидка чесън, срязана на две

50 г масло, плюс още за съда

800 г картофи, обелени и нарязани на тънки шайби


Загрейте фурната до 180С.


Сложете в голям съд дафиновите листа, мащерката, сметаната, млякото, индийското орехче и скилидката чесън, подправете със сол и пипер и загрейте до кипване. Сложете в съда резените картофи и гответе на много слаб огън 5-6 мин, колкото леко да омекнат. 


Намажете съда с малко масло и подредете внимателно резените картофи, като ги придържате изправени. Прибавете останалото масло в млечната смес и полейте гратена. Покрийте с фолио и печете около 40-50 мин, като накрая можете да махнете фолиото и да запечете открито. 


Коментари

Популярни публикации