Chili con carne * Чили кон карне


Чили кон карне 

6 с.л. растително олио

1 канелена пръчка  

2 дафинови листа 

1 с.л. кимион 

1 глава лук, ситно нарязан

5-6 скилидки чесън, нарязани

1-2 люти чушки (по желание)
400 г кайма/кълцано месо 

2 ч.л. пушен червен пипер  

1 с.л. риган 

1 ч.л. мащерка  

1⁄2 ч.л. лют червен пипер 

250 мл вино/бульон 

2 с.л. доматен концентрат

400 мл домати
4 печени червени чушки
2 консерви по 400 г червен фасул 


пресен кориандър (за поръсване) и бял ориз за сервиране


В тенджера с дебело дъно загрейте олиото на средна температура и гответе за 30-60 сек. канелата, дафиновите листа и кимиона.


Добавете лука с малко сол и задушете на средна температура за около 10-15 мин.
Добавете чесъна и лютите чушки (ако използвате) и 1 мин. след това месото. Засилете огъня и изчакайте месото да си смени цвета, като бъркате постоянно около 10 мин, за да го раздробите.

Добавете пушения червен пипер, ригана и мащерката и по желание още малко лют пипер. Разбъркайте. Добавете виното (бульон) и изчакайте да поври 2-3 мин.

Добавете 2 с.л. доматен концентрат/пюре, разбъркайте и 2-3 мин. по-късно добавете доматите, печените чушки, фасула. Подправете със сол и черен пипер и добавете малко вода при необходимост. Изчакайте да заври, похлупете и оставете да къкри между 60-90 мин на слаб огън. 


Поръсете с пресен кориандър и сервирайте с бял ориз. 

Коментари

Популярни публикации