Chimichurri sauce steak * Стек със сос чимичури
Стек със сос чимичури
За соса чимичури
1 зелена сладка чушка
1 люта чушка
Голяма връзка магданоз, кориандър, мента, риган (можете да импровизирате с вида на тревите)
2-3 скилидки чесън (или повече, ако обичате аромата)
Няколко супени лъжици зехтин (или друго растително олио по ваш избор)
1 супена лъжица червен винен оцет (или сок от лимон/лайм)
Хубаво е сосът чимичури да престои поне няколко часа, за да могат ароматите му да се развият, затова го пригответе пръв. Прави се като сложите всичко в блендер и смелите до желаната консистенция.
Един голям говежди стек, изваден от хладилника поне 30 мин предварително, поръсен със сол и смлян черен пипер.
Загрейте тиган с дебело дъно и прибавете нишка зехтин. Поставете стека в тигана и гответе около 4-5 мин, докато видите, че месото променя цвета си до около средата на дебелината. Обърнете и гответе още 1-2 мин, в зависимост колко изпечен го искате. Най-добре е да проверявате с термометър сонда. За medium rare до 52-54C, като го оставите да почине поне 5-6 мин. Ако искате да го затоплите преди сервиране, можете да го довършите във френски стил с горещо масло в тигана или за няколко минути в затоплена фурна.
Коментари
Публикуване на коментар