Chimichurri sauce steak * Стек със сос чимичури


Стек със сос чимичури
 

За соса чимичури 

1 зелена сладка чушка

1 люта чушка 

Голяма връзка магданоз, кориандър, мента, риган (можете да импровизирате с вида на тревите)

2-3 скилидки чесън (или повече, ако обичате аромата)

Няколко супени лъжици зехтин (или друго растително олио по ваш избор)

1 супена лъжица червен винен оцет (или сок от лимон/лайм)


Хубаво е сосът чимичури да престои поне няколко часа, за да могат ароматите му да се развият, затова го пригответе пръв. Прави се като сложите всичко в блендер и смелите до желаната консистенция. 


Един голям говежди стек, изваден от хладилника поне 30 мин предварително, поръсен със сол и смлян черен пипер. 


Загрейте тиган с дебело дъно и прибавете нишка зехтин. Поставете стека в тигана и гответе около 4-5 мин, докато видите, че месото променя цвета си до около средата на дебелината. Обърнете и гответе още 1-2 мин, в зависимост колко изпечен го искате. Най-добре е да проверявате с термометър сонда. За medium rare до 52-54C, като го оставите да почине поне 5-6 мин. Ако искате да го затоплите преди сервиране, можете да го довършите във френски стил с горещо масло в тигана или за няколко минути в затоплена фурна. 



Коментари

Популярни публикации