Агнешко с булгур и зелен лук




Преди няколко сутрини, докато се разхождахме с Енджъл из градинките под дърветата, събрах може би последните червено-жълти есенни листа за този сезон. Занесох ги у дома, наредих ги в една чашка на перваза. Гледах тях, и гледах как капят листата от дърветата навън, и ми стана едно такова носталгично по отминаващата есен. Краят на есента винаги ме натъжава. Не обичам зимата, особено софийската зима. Дните са къси, навън е мрачно, а вкъщи още повече. И продължава толкова дълго!
Тогава реших, че мога да върна, макар и за ден, лятното настроение, като приготвя някаква типично пролетно-лятна манджа. Речено-сторено - какво по типично от агнешкото?
И така - агнешко с булгур и зелен лук. Тази рецепта е с произход от шуменския край, от където произлиза родът на майка ми. Навремето на село се е приготвяла във голяма зидана пещ, където каквото и да сложиш, става невероятна вкуснотия. В деня на събора на селото родовете се събирали на дълги трапези, където сред многобройните ястия непременно присъствало и агнешкото с булгур.
Какво ви трябва:
1 агнешко бутче или пък плешка
1 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. ориз
глава лук
2 връзки зелен лук
мащерка, розмарин, черен пипер на зърна, калоферче или джоджен,
малко бяло вино, сол и зехтин.
Слагате добре измитото бутче в дълбока тава, която е важно да има капак. Ако ли пък нямате, ще я завиете с фолио. Посолявате, добавяте ароматните треви, сипвате 4-5 с.л. зехтин, 1 чаша бяло вино, 3-4 чаши вода, затваряте с капака и пъхвате във фурната на 220-230гр.Ц. Нека се пече поне час и половина, може и повече. Поглеждайте все пак да не изври течността, при необходимост може да се долее. Накрая на печенето в тавата трябва да имаме поне 3 чаши бульон. Изваждаме внимателно тавата от фурната - хем е тежка, хем пари - и отваряме капака. Мммммм.... Как ви се струва този аромат?
Междувременно сме нарязали на дребно главата лук и връзките зелен лук, измили сме булгура и ориза, и ги изсипваме в тавата при месото. Хубаво ги разбъркваме, да се смесят и дасе разпределят равномерно из съда. Ако ви се стори, че течността е малко, долейте смело, и оризът, и булгурът обичат вода. Може да добавите и няколко резена масло отгоре. Върнете във фурната за още десетина-петнадесет минути, през което време можете да нарежете една зелена салатка :-)



Е, как ви изглежда животът сега? Не сте ли малко по-далече от приближаващата зима и по-близо до лятото, когато тревите са винаги зелени, и капките роса искрят по поляните?

Коментари

  1. Приготвям го в момента. Ухае много приятно. Поздравления за блога и рецептите!
    Нели

    ОтговорИзтриване
  2. Днес правих това ястие, само че леко го модифицирах, понеже пресен лук нямах и бутчето ми бе големжко - около 3кг. Нарязах яко праз и добавих няколко сини сливи за селски аромат, както правеше баба ми, леко увеличих ориза, да е колкото булгура и стана, ммммм...Поздравления за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен вариант с праз и най-вече сливите. Радвам се, че ти е харесало. А идеята не е моя, от родния край на майка ми е - шуменско.

    ОтговорИзтриване
  4. nie po nashiq krai go pravim s dreboliite na agneto stava neveroqtno pak po sashtiq nachin

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации