Small cheese rolls bites ✦ Едновремешни соленки-кифлички със сирене


Мисля, че всеки от нас има спомен за тези соленки - кифлички. В тефтера на майка ми бяха записани като "соленките от вестник Поглед" 😂 Със сирене и кашкавал, и навремето се правеха с маргарин. Рецептата има много вариации, явно при преминаване от един на друг, и според наличното у дома. Наскоро видях тези соленки при @marifetkaa в инстаграм, и се сетих за тях. 

Различното при мен е, че разточвам тестото много тънко, не на кръг а на правоъгълник, и правя дълги тесни триъгълници, както се реже тесто за кроасани. Така соленките стават дребни и дебелички, като топчици. 

Като всяка рецепта от соц-годините, и тази може да се подобри много, като в нея се вложат хубави и качествени продукти - истинско хубаво масло, зряло сирене и кашкавал. Можете също да изберете чедър, ементал или друго подобно  - струва ми се, че ще се получи страхотно! 
Отгоре обичам да ги поръсвам с комбинация от семена - любимо ми е мак, сусам и нигела.



Рецептата е много лесна за приготвяне, единствено ви трябва време за охлаждане на тестото. Предвидете поне 4 часа, така и разточването и навиването ще стават по-лесно. 

Какво ви трябваза да приготвите тези Едновремешни соленки-кифлички със сирене и кашкавал?

Сирене и кашкавал - от вкуса на тези два продукта зависи до голяма степен вкусът на крайния продукт, така че изберете хубаво, зряло и твърдо сирене и твърд кашкавал. Този път избрах да приготвя рецептата с продукти от козе мляко, и наистина това се усещаше във вкуса. 

Масло - използвайте качествено масло, най-добре френско, за да няма десертът ви аромат на застояла мазнина. Нарежете на кубчета и приберете отново за малко в хладилника.

Брашно  - тъй като рецептата е с бакпулвер, не е нужно да ползвате брашно с високо съдържание на протеин. Напротив, изберете обратното, за да се получат крехки кифлички.

Яйца - мисля, че няма нужда да казвам, че най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Кисело мляко - тук няма нищо специфично, използвайте това, което предпочитате.

Семена за поръсване - изберете тези, които харесвате на вкус. Аз обичам мак, черен и бял сусам, нигела, както и комбинация от тях, но можете да сложите ким, или просто да поръсите кифличките с малко настърган кашкавал.

Ще ви трябват още купа за разбъркване на тестото, фино ренде за сирената, бъркалка - най-добре силиконова шпатула, кръгъл нож за тесто, четка за намазване. 



Едновремешни соленки-кифлички със сирене и кашкавал 
време за подготовка - около 15 мин, време за охлаждане на тестото - 4 часа, време за печене - около 40 мин.

Списък с необходимите продукти: 

За тестото:
120 г твърдо бяло сирене, фино настъргано
80 г кашкавал, фино настърган
40 г пармезан, фино настъртан (по желание)
125 г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
½ ч. кисело мляко
1и ⅔ до 2 ч. брашно 
1 ч.л. бакпулвер 
½ ч.л. сол 
½ ч.л. захар

За глазурата: 
1 яйце, разбито
семена мак, сусам, нигела



Как да приготвите рецептата: 

❖  Сложете в купа настърганото сирене, кашкавал и пармезан, ако слагате. Добавете маслото и разбъркайте добре. Прибавете яйцето, киселото мляко, объркайте отново. 
Смесете половината от брашното с бакпулвера, солта и захарта. Добавете към сместа и объркайте. Добавете още брашно, докато получите меко, нелепнещо тесто - може да не е нужно да сложите цялото количество. 

  Съберете тестото на топка, сплескайте и оформете на правоъгълник.  Нажерете на 8 части, завийте с фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа. 

❖  Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. Постелете 2 тави с хартия за печене.

  Извадете половината от парчетата тесто от хладилника. Вземете едно и го разточете на леко набрашнен плот, като се стремите да получите правоъгълна форма, с дебелина около 2 мм. Нарежете го на тесни и дълги триъгълници с кръгъл нож за тесто, както за кроасани. Навийте всеки триъгълник на кифличка и поставете в тавата с крайчето надолу, за да не се развият при печенето. 
Повторете с останалите парчета тесто, докато запълните тавата. 

❖  Намажете с четка всяка кифличка с разбито яйце и поръсете със семена по избор. Печете в средата на фурната, докато получите желаната степен на загар - около 20 мин (времето за изпичане зависи от размера на кифличките). Извадете и подредете върху решетка, докато се охладят. 

Повторете с останалите части от тестото, докато изпечете всички кифлички. 

Тези соленки са най-вкусни веднага след изпичане. Но дори и изстинали са вкусни и чудесни. Можете да ги съхраните в затворена кутия няколко дни, но надали ще ви останат толкова дълго.



Може би ще харесате още:  

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации